Sport

Algemeen

Technologie vindt tegenwoordig overal plaats. In de economische wereld, het leger en het dagelijks leven. Technologie heeft heel veel verbeteringen en structuur aangebracht. Vroeger kon je voetbalwedstrijden alleen bijwonen op het veld en later in het stadium, maar tegenwoordig zijn er livestreams en apps die het mogelijk maken om de wedstrijden te volgen en statistieken te kunnen bijhouden. De technologie heeft ook verbeteringen gebracht in de ontwikkeling van sport. Data wordt nu bijgehouden tijdens livewedstrijden op het veld en tijdens trainingen. Hiermee kunnen er tactische maatregelen worden genomen die de vaardigheden van sporters verbeteren.

Sportinnovator

Wat is sportinnovator?

In opdracht van Minister Schippers van VWS heeft het Topteam Sport de Kennis- en innovatieagenda sport 2015-2020 opgesteld. In de agenda is de ambitie geformuleerd om het rendement van kennis en innovatie in de sport te vergroten: voor de sport maar ook voor de wetenschap, economie en maatschappij. Om dit te realiseren is het programma Sportinnovator opgezet waarin samenhangende programmalijnen worden uitgevoerd.

Sportinnovator ecosysteem

Het doel van dit programma is het opzetten van een Sportinnovator-ecosysteem, waarbij nieuwe samenwerkingen worden gestimuleerd tussen sport, wetenschap, bedrijfsleven en overheid. Samenwerking staat binnen dit ecosysteem centraal om op die manier rendabele innovaties in de sport te ontwikkelen. Binnen dit ecosysteem nemen centra, projecten, ideeën en data een prominente plek in.

Centra

Sportinnovator-centra zijn ontmoetings- en broedplaatsen waar onderzoekers, ondernemers, overheden en sportorganisaties structureel samenwerken aan de innovaties die: bijdragen aan de topsport, sportparticipatie en/of een actieve leefstijl; bijdragen aan de kennisbasis voor sport; zorgen voor economische rendement of maatschappelijke waarde opleveren.

Projecten en ideeën

In een Sportinnovator-project wordt een technologische en/of sociale innovatie ontwikkeld en op de markt gebracht. Bij een Sportinnovator-idee gaat het om concept voor een innovatief product of innovatieve dienst op het gebied van (top)sport en bewegen. Het Topteam Sport zet in op vernieuwende ideeën in de sport, waarbij wordt gekeken naar ideeën die behalve impact in de sport ook (potentieel) economische en maatschappelijke waarde hebben.

Data

Een belangrijk onderdeel binnen het Sportinnovator-ecosysteem is het delen van data. Individuen en organisaties kunnen datasets delen voor secundaire analyses en nieuwe toepassingen.

Meer info vind je op: https://www.sportinnovator.nl/